Heb jij een innovatief idee voor het platteland? Wil je het gebruik van hoeve- en streekproducten stimuleren? Of organiseer je een evenement waarmee je land- of tuinbouw in de kijker zet? Dan geeft de provincie Antwerpen je graag een duwtje in de rug.

Je kunt nu voorstellen indienen om in 2017 kans te maken om een subsidie van 2.500 tot maximaal 10.000 euro. De Subsidiekorf Landbouw en de Subsidiekorf Platteland van de provincie Antwerpen zijn bedoeld voor middenveldorganisaties, lokale besturen, gemeentelijke organisaties en feitelijke verenigingen die actief zijn op het platteland.

Originele projecten die het provinciale beleid ondersteunen kunnen een toelage krijgen tot 10.000 euro. Evenementen die het platteland of land- of tuinbouw in de kijker zetten, komen in aanmerking voor maximaal 2.500 euro steun.

Innovatief en bovenlokaal belang

Goede projecten zijn innovatief en hebben een bovenlokaal belang. Het zijn dus originele concepten, waar meerdere gemeenten of misschien wel een hele streek bij gebaat is. Het is een extra pluspunt als er verschillende beleidsdomeinen bij betrokken zijn; bijvoorbeeld wanneer landbouw en toerisme elkaar vinden of armoede en streekproducten, cultuur en landbouweducatie, tuinbouw en waterbeheer en ga zo maar door.

“ Dit jaar ondersteunen we bijvoorbeeld een project in de gemeente Kasterlee dat horeca-uitbaters aanzet om hun kindermenu’s aantrekkelijker te maken door gebruik te maken van Kempense hoeve- en streekproducten, “ verduidelijkt gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Peter Bellens. "

Marktjes

vzw Marta helpen we bij het organiseren van marktjes met hoeveproducten, recht van de boer naar de stad, " vult gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé aan. “ Er zijn er nu al op regelmatige basis aan het Kattendijkdok in Antwerpen en om uit te groeien tot een vaste waarde gaan ze de komende maanden sterk inzetten op communicatie, sensibilisering en een duurzame marktinfrastructuur. " Indienen voor 1 oktober.

Meer informate over de subsidiekorven vind je op de website van de provincie Antwerpen: www.provincieantwerpen.be/platteland. Je subsidieaanvraag moet voor 1 oktober 2016 worden ingediend.

Een goede raad is om je idee op voorhand even af te toetsen bij de adviseurs van de Dienst Landbouw en Plattelandsbeleid. Zij kunnen je helpen om je idee nog sterker te maken. Je kan hen mailen op platteland@provincieantwerpen.be. Opgelet: particulieren, ondernemers en provinciale organisaties kunnen geen projecten indienen. MEER INFO www.provincieantwerpen.be/platteland.